Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Marinerad och grillad svamp med syrlig kålsallad och fröcrunch

Bjud på en supergod vegetarisk grillmiddag med valfri bea-sås till, förslagsvis Bearnaise Spice & Lemon. Variera gärna svampspetten med olika favoriter som skogschampinjoner, ostronskivling, kungsmussling eller shiitake.

45 min
1
2
3
4
5
2 röster
4 portioner

Ingredienser

Receptet gäller för 4 portioner

Lohmanders Bearnaise Spice & Lemon
1 burk
1 burk
Skogschampinjoner
400 gram
400 gram
Rapsolja
0,5 dl
0,5 dl
Ljus kinesisk soja
0,5 dl
0,5 dl
Sesamolja
1 msk
1 msk
Whisky (gärna rökig sort)
2 msk
2 msk
Socker
1 msk
1 msk
Vitlök, finriven
1 klyfta
1 klyfta
Grillspett
Spetskål, gärna vit & lila
300 gram
300 gram
Morötter
150 gram (ca 2 st mellanstora)
150 gram (ca 2 st mellanstora)
Finhackad persilja
1 dl
1 dl
Citron, saften
1 st
1 st
Raps- eller olivolja
2 msk
2 msk
Salt & peppar
Sesamfrön
2 msk
2 msk
Pumpakärnor
1 dl
1 dl
Solroskärnor
0,5 dl
0,5 dl
Chiliflakes
0,5 tsk
0,5 tsk
Ramslök eller gräslök
2 tsk
2 tsk
Lökpulver
1 tsk
1 tsk
Sumak (går att utesluta)
2 tsk
2 tsk
Rädisskott eller andra skott (går att utesluta)
1 ask
1 ask
Libabröd
1 paket
1 paket

TIPS: Den kryddiga fröcrunchen är perfekt att förvara i en lufttät burk och toppa på sallader, grillade grönsaker eller röror!

Gör så här

1.

Börja med att vispa ihop marinaden till svampen tills att sockret lösts upp.

2.

Om du grillar med kol, tänk på att tända i god tid så att den har en fin glöd tills att du ska grilla svampen. Om du använder grillspett av trä blötlägger du dem samtidigt som du startar grillen.

3.

Ansa svampen och dela i lika stora bitar, lagom stora att fästa på spettet. Pensla på marinaden och blanda runt så att marinaden täcker svampen jämnt. Låt stå.

4.

Rosta pumpa- och solroskärnor på låg värme i stor panna. Rör ofta. Efter några minuter, tillsätt sesamfrön och rosta allting till gyllenbrunt. Häll över på en tallrik och låt svalna helt. Mortla alla frön grovt och blanda med kryddorna.

5.

Skala morötter och ansa kålen. Skär i morötter och kål i tunna strimlor, med mandolin eller osthyvel. Blanda ihop citronsaft, olja, 1 tsk salt och peppar. Massera in med kålen och persiljan så allt är jämnt fördelat.

6.

Trä svampen på spetten och lägg på grillen. Vänd då och då och pensla jämnt med marinad. När svampen är lätt karamelliserad är den klar.

7.

Lägg upp kålsalladen på stort fat och toppa med fröcrunch. Servera med den grillade svampen och rejäl klick med valfri bearnaisesås.

Klart!