Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

UPPTÄCK SÅSIOLOGI

Läran om välgörande middagar

Att njuta av en middag handlar såklart om att den är god, men också om att umgås i ett trevligt sällskap. Forskning har visat att bland det bästa du kan göra för ditt välmående är att umgås med vänner. En rad studier visar också att familjemiddagen gör underverk för hälsan.
Varför gör det oss så gott att umgås?

LÄNGE LEVE FAMILJ OCH VÄNNER!

En av de mest förbisedda fördelarna med att odla vänskapsrelationer är att de stärker både kropp och själ. Förutom att våra liv berikas med meningsfulla konversationer, stöd och skratt, så visar studier att starka vänskapsband faktiskt är lika viktigt för hälsan som träning. Inte bara blir vi på gott humör av härligt sällskap, sociala relationer ger också lägre blodtryck, minskar stresshormonet kortisol och sänker kolesterolnivåerna.

Ja, de kan till och med öka vår livslängd!

VI ÄLSKAR ATT UMGÅS

Starka vänskapsrelationer hjälper till att stärka din hälsa. Men det är inte allt. Forskning visar att oxytocin (kärlekshormonet) ökar i sociala sammanhang. Det aktiverar i sin tur det parasympatiska nervsystemet (kallas även lugn-och-ro-systemet). När stressen minskar kan vi fylla på vårt energilager. Vi blir också tryggare och aktiviteten i de delar av hjärnan som aktiveras vid rädsla minskar. Det gör att inlärning underlättas. Vi kan med andra ord på vetenskaplig grund slå fast att du blir smartare av att umgås mer med vänner.

Alla frodas och utvecklas av givande vänskapsrelationer. Så se till att vårda dem – det är en investering för livet!

SÅSIALA MÄNNISKOR LEVER GODARE

Inget för samman människor som god mat. Vi tror på mat som en samlande kraft som gör gott. Vi på Lohmanders har därför gjort det till vår uppgift att lyfta, inspirera och påminna om värdet av att samla vännerna och familjen runt bordet för att uppleva fantastiska middagar tillsammans. Vi vill att du ska njuta. Njuta av en sås, så god att den förvandlar middagen till en upplevelse. Njuta av det goda sällskapet och de härliga samtal som väcks till liv. Njuta av stunden, vare sig det är en vardagsmåltid eller festmiddag.

Vi kallar det för Såsiologi – Läran om att skapa minnesvärda middagar tillsammans.