Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Grillad laxsida med rotsaker

En god och välbalanserad middag för såväl tillfällen där du vill ha lite extra vardagslyx, eller helg! Laxen smaksätts med en smakrik rub och toppas med Lohmanders goda Dill & Citron-sås.

40 min
1
2
3
4
5
1 röst
4 portioner

Ingredienser

Receptet gäller för 4 portioner

Lohmanders Dill & Citron
1 burk
1 burk
Färsk lax, gärna mittbiten
600 gram
600 gram
Muscovadosocker
2 msk
2 msk
Paprikapulver
2 tsk
2 tsk
Torkad timjan
1 tsk
1 tsk
Lökpulver
1 tsk
1 tsk
Torkad koriander
1 tsk
1 tsk
Chilipulver
½ tsk
½ tsk
Fingsalt
½ msk
½ msk
Svartpeppar
2 krm
2 krm
Små morötter
5 st
5 st
Palsternackor
2 st
2 st
Rotselleri
200 gram
200 gram
Sötpotatis
1 st
1 st
Fänkål
1 st
1 st
Röda steklökar
8 st
8 st
Vitlök
4 klyftor
4 klyftor
Färska timjankvistar
6-8 st
6-8 st
Olivolja
2 msk
2 msk
Flingsalt
1 nypa
1 nypa
Svartpeppar
2 krm
2 krm
Dill
½ kruka
½ kruka

TIPS: Att grilla torsk eller annan fisk går minst lika bra!

Gör så här

1.

Blanda alla ingredienser till rubben (ingrediens 3-10 i listan) och täck hela laxbiten med den.

2.

Sätt ugnen på 225°C.

3.

Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Lägg allt i en ugnssäker form tillsammans med timjankvistarna, olivolja, salt och peppar. Blanda ordentligt. Rosta i mitten av ugnen ca 35 min. Rör om ett par gånger under tiden. Sänk värmen till 150°C efter 20 min.

4.

Stek laxen i en stekpanna med mycket smör tills den fått färg. Lägg över laxen i en ugnsform. Låt den stekas klart i ugnen tillsammans med grönsakerna. Innertemperaturen ska vara 50°C, det tar ca 15 min.

5.

Servera laxen med rotsakerna, Lohmanders Dill & Citron och hackad dill.

Klart!