Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Helbakad blomkål med Bearnaise

Jodå, blomkål kan visst smaka alladels underbart, och kan absolut bli en ny familjefavorit. Vi lovar. Men då får du lova att göra den enligt vårt recept, med steklök, pinjenötter och Bearnaisesås och allt. Deal?

75 min
1
2
3
4
5
1 röst
4 portioner

Ingredienser

Receptet gäller för 4 portioner

Lohmanders Bearnaise Original
4 msk
4 msk
2 st blomkålshuvuden
30 gram smör, lite rumstempererat
8 st små steklökar
1,5 dl socker
1 dl ättika
2 dl vatten
0,5 dl pinjenötter
Salladslök

TIPS: Även Lohmanders bearnaise hot chili & bearnaise vitlök passar utmärkt till denna rätt!

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175 C.

2.

Skala steklökarna och dela dem på mitten. Var noggrann med att spara en liten bit av roten i botten när du skalar dem, eftersom det är den som håller ihop lökens lameller.

3.

Hetta upp en torr stekpanna så den blir riktigt varm. Lägg steklökarna med snittsidan nedåt i stekpannan och tryck ner dem med fingrarna eller med hjälp av en tallrik. Det man vill uppnå är en jämn svart yta på löken, var inte rädd för att den ska ”brännas” för det är exakt vad vi vill! Att bränna löken tillför beska och komplexitet i smaken, samtidigt som det ser fint ut på tallriken med kontraster. Ta upp lökarna när de är svarta på snittsidan, lägg åt sidan.

4.

Blanda socker, ättika och vatten i en kastrull och rör om samtidigt som du kokar upp blandningen. När allt socker har löst sig är lagen klar. Lägg då i steklökarna i lagen och låt dra tills det är dags att servera.

5.

Bryt eller skär försiktigt bort 2-3 stora blomkålsbuketter från blomkålshuvudena, det är lättast ner mot roten. Försök få med rätt så mycket stam på varje bukett. Spara till steg 8.

6.

Gnid varsamt in smöret på de båda blomkålshuvudena. Salta rikligt med finkornigt salt på ytan.

7.

Baka blomkålshuvudena hela i ugnen tills de är bakade rakt igenom. Detta tar 30-45 minuter beroende på storlek. Stick med en teststicka eller en smal kniv för att känna ifall blomkålen är färdig. Om den börjar få för mycket färg (färg generellt är önskvärt, så våga köra på!) kan du täcka dem lätt med ugnsfolie. Blomkålen ska vara mjuk, men fortfarande erbjuda lite tuggmotstånd.

8.

Under tiden blomkålen är i ugnen delar du de sparade blomkålsbuketterna på mitten. Hyvla tunt på mandolin (2 mm) eller skär tunna skivor med en kniv. Lägg i kallt vatten och spara i kylen till servering.

9.

Strimla salladslöken i tunna skivor och lägg i kallt vatten. Spara till servering. Rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna.

10.

Plocka upp steklöken ur lagen och skär ett snitt över roten på varje halva, så att du enkelt kan plocka isär lökens lameller. Lägg alla plockade lameller i en liten skål och blanda med olivolja och lite flingsalt.

11.

Blanda den hyvlade blomkålen med lite flingsalt och olivolja. Dela varje blomkålshuvud på mitten längs med roten. Skär eventuellt bort lite av stammen i botten av varje halva, då den nedersta delen kan vara lite seg. Salta snittsidan lätt.

12.

Stryk ett tunt lager med Lohmanders Bearnaise Original på tallriken, ungefär lika stort som blomkålshuvudets snittyta. Lägg en blomkålshalva på den utstrukna såsen med snittsidan nedåt. Strö lamellerna av picklad steklök runt varje blomkålshalva. Strö över de rostade pinjenötterna och salladslöken över blomkålen. Lägg några skivor hyvlad blomkål runt om blomkålen. Lägg en stor klick Lohmanders Bearnaise Original vid sidan om blomkålen.

Klart!