Grillad laxsida med rotsaker
MÄNGD: 4 Portioner
INGREDIENSER:
-
1
burk(ar)
Lohmanders Dill & Citron
-
600
gram
färsk lax, gärna mittbiten
-
Rub:
-
2
msk
muscovadosocker
-
2
tsk
paprikapulver
-
1
tsk
torkad timjan
-
1
tsk
lökpulver
-
1
tsk
torkad koriander
-
½ tsk chilipulver
-
½ msk flingsalt
-
2
krm
svartpeppar
-
Rotsaker:
-
5
st
små morötter
-
2
st
palsternackor
-
200
gram
rotselleri
-
1
st
sötpotatis
-
1
st
fänkål
-
8
st
röda steklökar
-
4
klyfta(or)
vitlök
-
6-8 färska timjankvistar
-
Olivolja
-
Flingsalt
-
2
krm
svartpeppar
-
½ kruka dill
GÖR SÅ HÄR:
- Blanda alla ingredienser till rubben och täck hela laxbiten med den.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Lägg allt i en ugnssäker form tillsammans med timjankvistarna, olivolja, salt och peppar. Blanda ordentligt. Rosta i mitten av ugnen ca 35 min. Rör om ett par gånger under tiden. Sänk värmen till 150°C efter 20 min.
- Stek laxen i en stekpanna med mycket smör tills den fått färg. Lägg över laxen i en ugnsform. Låt den stekas klart i ugnen tillsammans med grönsakerna. Innertemperaturen ska vara 50°C, det tar ca 15 min.
- Servera laxen med rotsakerna, Lohmanders Dill & Citron och hackad dill.