Lohmanders logo
  • Hem
  • Våra såser
    • Såser
  • Inspiration
  • Recept
  • Nyheter
  • Kontakt
    • Kontakt
    • Frågor och svar
  • Om oss
    • Integritetspolicy
Start ∕Passion för sås ∕Emulsionssås

Emulsionssås

I såsvärlden finns några bassåser. Det är ungefär som med tonerna när man komponerar och spelar musik, eller bokstäverna när man skriver. Man har ett givet antal att leka med, och utifrån dessa kan man skapa hur många fantastiska underverk som helst. I såsernas underbara värld är en av dessa bassåser emulsionssåsen. Emulsion innebär att man liksom tvingar ihop två vätskor som egentligen inte vill vara ihop, varpå magi kan uppstå. Vatten och fett. Olja och vinäger. De vill inte. Men man kan förstås komma runt det, och det är precis vad man gör med exempelvis en majonnäs eller en bearnaisesås.

Hur fungerar det?

Så hur får man, mot alla odds, till ett underbart äktenskap mellan vatten och olja? Jo, man tar hjälp av äggulan som äktenskapsmäklare. Den innehåller nämligen det emulsionsfrämjande ämnet lecitin, en fosfolipid som praktiskt nog har en fettälskande och en vattenälskande del. När man vispar ner oljan i äggulan så delar oljan upp sig i miljontals små droppar. Den fettälskande delen hos lecitinet som är som en svans, borrar då ner sig i fettdropparna ungefär som nejlikor i en apelsin. Den vattenälskande delen är däremot elektriskt laddad och attraherar vattenmolekylerna, vilket gör att de små fettdropparna inte blandar sig med varandra igen och separerar från vattnet.

emulsionssas-1024x275

Läs mer om oss och vår vision

Bertil Lohmander var en man med stor passion för god mat. Så stor att han under en släktmiddag, och garanterat under inverkan av en härlig sås, bestämde sig för att förverkliga en av de mest storslagna drömmar en människa kan ha. Att göra den perfekta bearnaisen.

Läs mer
Vi är en del av Foodmark
Rydbergs
Lohmanders
FJÄLLBRYNT SEDAN 1939
Jensens Koekken
Delikatessfabriken
Saltfabrik
Mills
Lohmanders
Löfströms Allé 5, 172 66 Sundbyberg
Postadress: Box 2004, 174 02 Sundbyberg
  • Hem
  • Våra såser
  • Inspiration
  • Recept
  • Nyheter
  • Kontakt
  • Om oss
©2023 foodmark ab,
ALLA RÄTTIGHETER RESERVERADE