Grillad flankstek & nypotatis med somrig tomatsallad och grillad tomatsalsa
Tänd grillen och förbered sommarens godaste middag! Grillad flankstek som serveras med nypotatis och två sorters tomater. Njut med någon av våra Bearnaisesåser – för en komplett grillmåltid!
MÄNGD: 4 Portioner
INGREDIENSER:
-
1
burk(ar)
Lohmanders Bea
-
600
gram
flankstek
-
1
kruka(or)
timjan, eller en bunt backtimjan
-
4
st
vitlöksklyftor
-
1
msk
olja
-
1
tsk
salt
-
400
gram
kokt, kall nypotatis med skal
-
2
tsk
olja
-
1
tsk
flingsalt
-
600
gram
tomater (gärna i olika färger)
-
GRILLAD TOMATDRESSING:
-
1
st
röd/grön chili (kärna ur om väldigt stark)
-
200
gram
gröna tomater
-
100
gram
röda tomater
-
1,5
dl
hackad koriander med stjälk
-
1
st
lime
-
1
kruka(or)
oregano
-
2
msk
raps- eller olivolja
-
0,5
tsk
salt
-
0,5
msk
vinäger
-
0,5
tsk
socker
-
TILL SERVERING
-
Ringblommor, bladen
GÖR SÅ HÄR:
- Torka av köttet och massera in saltet.
- Krossa vitlökarna med baksidan av kniven. Lägg köttet i en påse tillsammans med timjan, vitlökarna & olja. Låt vila i 30 min i kyl och därefter 30 min i rumstemperatur.
- Under tiden förbereder du tomatdressingen: grilla tomater och chili. Var försiktig med tomaterna när du vänder på dem så de inte går sönder och vätska rinner ut.
- Riv skalet på limen och pressa sedan ut saften. Lägg allt i en hög behållare som passar till mixerstav.
- Klipp ner halva krukan oregano och väg upp resten av ingredienserna i samma behållare. Addera de grillade tomaterna och chilin.
- Mixa till en chunky dressing.
- Ta upp köttet och torka av överflödig olja. Lägg på het grill tillsammans med vitlökar och timjan. Vänd flanksteken ofta så får du en jämnare tillagning rakt igenom köttet.
- När innertemperaturen nått upp till 56 grader på den tjockaste delen, ta upp och lägg på skärbräda för att vila i 30 min.
- Under tiden, grilla nypotatisen till fina grillränder.
- Skiva tomaterna och lägg upp på fat. Skeda över den grillade tomatdressingen och dekorera med resten av oreganon och ev blomblad.
- Skiva upp flanksteken tvärs över fibrerna och servera allt tillsammans med grillad potatis och valfri Lohmanders Bea.