Låt Fridas Kök inspirera dig
Fridas Kök är vår andra inspiratör i årets bloggturné och har lagat bao buns med ugnsbakad och grillad fläsksida och rå lax som får sällskap av våra såser Aioli Sriracha och Aioli Lime & Yuzu.
Här kommer hennes recept:
Recepten är räknade till 6 personer om man bjuder på båda sorterna.
Bao Bun med grillad fläsksida
ca 1 kg fläsksida
marinad:
2 dl honung
1 dl soja
saft från 1 lime
4 vitlöksklyftor
1 msk chili flakes
1 msk salt
½ dl riven färsk ingefära
1 dl hoisinsås
1 dl vatten
tillbehör:
Lohmanders Aioli Sriracha
strimlad rödkål
picklade morötter + rättika
mâchesallad
lime
sesamfrön
salladslök
färsk koriander
Bao Bun med rå lax
ca 200 g sashimilax
tillbehör:
Lohmanders Aioli Lime & Yuzu
2 st avokado
1 färsk mango
1 liten gurka
sojabönor
lime
salladslök
rostade sesamfrön
soja
färsk koriander
Buns
1 paket jäst
6 dl rumstempererad standardmjölk (3%)
2 msk socker
1 msk salt
160g mjukt smör
ca 1,8 l vetemjöl
2 tsk bakpulver
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Lös upp i lite av mjölken. Häll i resten av mjölken, socker, salt och smör i bitar. Tillsätt mjölet och bakpulvret lite i taget under omröring i bakassistent. När allt mjöl är tillsatt knådar du degen i ca 10 min i bakassistenten. Täck över med plastfolie och låt jäsa i 60 min.
Stjälp upp degen på bänken, knåda den lite och dela i ca 36 bitar. Rulla till små bullar, täck över med plast och låt jäsa i ytterligare 30 min.
Grädda bullarna genom att ångkoka dem i ca 15 min, några i taget.
Picklade morötter + rättika
3 st morötter
ca 10 cm rättika
1/2 dl ättika
1 dl socker
1 ½ dl vatten
Gör så här:
Skala och hyvla morötterna och rättikan, exempelvis på en mandolin i tunna strimlor, och lägg i en burk. Häll på övriga ingredienser och blanda runt. Låt stå.
Gör så här:
Dagen innan:
Skär ett rutmönster i fläsksidans svål. Blanda marinaden i en påse och lägg i köttet. Förvara i kylen.
Pickla morötterna + rättikan.
Baka bröden.
Förberedelser samma dag:
Lägg fläsksidan i en ugnsform med kant och häll över marinaden.
Ugnsbaka i 2 timmar i 150°C, sedan ytterligare 2 timmar i 100°C. Täck över med folie om den får för mycket färg. Ös under tiden med marinaden över fläsksidan.
Ta ut och låt svalna.
Skiva alla grönsaker, pressa lime över avokadon för at den inte ska mörkna.
Skiva laxen.
Innan servering:
Grilla fläsksidan på båda sidor, skiva upp och blanda med lite av marinaden som är kvar.
Ånga edamebönor till servering.
Ånga på bröden för att värma dem.
Du hittar hela hennes inlägg här!