Låt Beccappetit inspiera dig
Vår första inspiratör i årets bloggturné är Beccappetit bjöd in till ört- och salamifylld porchetta, vitlökspotatis och vår Bearnaise Hot ihop med ett trevlig sällskap!
Här kommer hennes recept:
6 pers, förberedelse ca 1 timme, tillagning i ugn ca 3 – 4 timmar
Ört- och salamifylld porchetta
Ca 1 kg fläsksida eller fläskkarré
1/2 kruka timjan, repade blad, hackade
3 rejäla nävar färsk persilja, hackad
6 vitlöksklyftor, finhackade
Rivet skal och saften från 1 citron
Ca 6 msk olivolja
Några rejäla nypor flingsalt efter smak
Chiliflakes efter smak
Några rejäla drag med svartpepparkvarnen
Ca 100 g tunt skivad salami
Steksnöre
Lite olja och smör till stekning
Vitlökspotatis
1,5 kg småpotatis, gärna färsk
Några msk rapsolja
Lite gurkmeja för färgen (kan uteslutas)
25 g smör
Ca 4 vitlöksklyftor, pressade
1 rejäl näve färsk persilja, finhackad
Flingsalt efter smak
Gör så här:
Börja med porchettan (kan förberedas dagen innan för en smidigare festdag:).
Fläsksida: Skär bort svålen från fläsksidan och lägg den åt sidan att torka lite. Skär fläsksidan från långsidan nästan igenom och vik ut till en lång platt remsa kött.
Fläskkarré: Putsa och skär ett snitt längs köttets långsida så att karrén blir tunn och kan vikas ut till en stor platta. Salta köttet runt om på båda sidor. Sätt ugnen på 110 grader varmluft alt. 120 grader i vanlig ugn.
Blanda alla ingredienser till fyllningen utom salamin. Smaka av med salt & peppar, smaken absorberas av köttet så det ska vara smakrikt! Bred ut det mesta av fyllningen på köttet, fördela salamiskivorna över, rulla ihop köttet hårt och bind upp med steksnöre. Gnid in rullen med resterande fyllning. Använder du fläsksidan så rullar du in köttet i svålen innan du binder upp rullen. Stek rullen gyllenbrun runt om i olja och smör, lägg i ugnsform och sätt in i ugnen tills köttet når önskad innertemperatur (Rekommendationen för fläsk är 70 grader och 75 – 80 grader för fetare delar som dessa, jag körde dock min porchetta till 65 grader. Välj efter smak!). Låt köttet vila ca 25 min inlindad i bakplåtspapper (skrynkla ihop först så är det lättare att linda om) innan du skär upp i tunna skivor. Tillagar du köttet dagen innan så värm rullen försiktigt i ugnen ca 115 grader tills den är lagom varm.
Medan köttet står i ugnen kokar du potatisen varsamt i saltat vatten tills den är mjuk. Låt ånga av och lägg på plåt. Blanda med olja och lite gurkmeja så att den blir fint gulaktig. Tryck till potatisarna lätt så att de spricker upp lite. Sätt in i ugnen på 220 grader och låt de blir gyllenbruna. Smält smöret, tillsätt vitlöken och värm på låg värme en liten stund. Blanda i persiljan och pensla över potatisen precis innan servering. Smaka av med flingsalt.
Servera porchettan med potatisen, bearnaisesåsen och några goda grönsaker i säsong. Smaklig spis!
Läs hela inlägget här!