Frågor och svar
Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får från er besökare.
-
Hur bidrar ni med att minska användningen av plast?
Vi arbetar aktivt med att hitta än bättre förpackningslösningar än de vi redan har. I enlighet med plastinitiativet som vi skrivit på, är målet att till år 2025 använda 100% återvinningsbara material och att minimera mängden material utan att det får en negativ påverkan på produktkvalitet, livsmedelssäkerhet eller matsvinn.
För oss på Lohmanders och Foodmark är det viktigt att bidra med god och hållbar mat, men även att ha en ansvarsfull och långsiktig företagsstyrning. Därför tar vi ansvar genom hela värdekedjan. Vi arbetar med allt från innovation, produktutveckling och inköp till produktion, försäljning och kundservice. Vi arbetar kontinuerligt för en cirkulär värdekedja genom att använda allt mer återvinningsbart och återvunnet material i våra förpackningar och vi hoppas att vi framöver, tillsammans med andra aktörer, kan sluta cirkeln än mer genom att påverka våra konsumenter till att i högre grad lämna den tomma förpackningen till återvinning.
-
Hur går jag tillväga för att söka jobb hos er?
Vad roligt att du är intresserad av att bli en del av oss! Lohmanders är ett av Foodmarks varumärken och för att se våra lediga tjänster, eller skicka in en spontanansökan, ber vi dig klicka här.
-
Hur länge håller produkten efter öppnandet?
Våra såser håller cirka 14 dagar i bruten förpackning. Vi rekommenderar att du litar på dina sinnen, om såsen inte luktar, ser och smakar avvikande från hur den var när du åt av den första gången, så är den okej.
-
Hur ska jag källsortera era förpackningar?
Våra förpackningar ska sorteras som plast. Vi hoppas att alla våra konsumenter vill hjälpa oss med att lämna den tomma förpackningen till återvinning där den få ett ”andra liv” som något annat än livsmedelsförpackning.
-
Hur ska såserna serveras? Går de att värma?
Lohmanders såser går att värma försiktigt i vattenbad, men vi rekommenderar att den serveras kyld.
-
Innehåller era produkter gluten eller mjölk?
Innehåller en Lohmandersprodukt gluten eller mjölk så deklareras det i ingrediensförteckningen. Observera att receptförändringar kan ske. På den aktuella förpackningen anges alltid korrekt information om produktens innehåll. Läs därför innehållsförteckningen noga.
-
Jag kan inte hitta en viss produkt i min närmaste mataffär.
Vi rekommenderar dig att efterfråga produkten i den matbutik du brukar handla. Vår erfarenhet är att många butiker är villiga att köpa in produkter även om den inte efterfrågas i stora kvantiteter. För att få reda på var en viss produkt är listad kan du maila till kontakt.lohmanders@foodmark.se
-
Kan jag använda den tomma förpackningen till att förvara annan mat i?
Våra såser fylls i bägare av livsmedelsgodkänd plast. Materialet är passande för den typ av produkter vi saluför. Användning och hantering utöver detta har Foodmark inte möjlighet att svara för.
-
Kan jag använda Lohmanders sås som ingrediens när jag lagar mat eller bakar?
Det går alldeles utmärkt att använda Lohmanders såser till både bakning och matlagning. På den här sidan (länk) har vi samlat flera recept som inspirerar till att använda sås som mer än en komplement till den färdiga måltiden.
-
Kan jag frysa in sås som blir över?
Vi rekommenderar inte att frysa in våra såser då de blir vattniga och gryniga.
-
Ni använder svart plast för vissa förpackningar – är inte det dåligt?
Under hösten 2021 fasar vi ut alla svarta lock från Lohmanders såsbägare vilket innebär att förpackningarna blir 100% återvinningsbara och det innebär även att vi i genomsnitt reducerar mängden ickesorteringsbart material med 34 ton(!) per år.
Svart plast kan idag inte detekteras med den mätutrustning som finns på sorteringsanläggningar i Sverige, därför har vi aktivt arbetat med att få bort den svarta plasten från våra förpackningar. Läs mer om vårt byte från svart till transparent plast genom att klicka här.
-
Var tillverkas era såser?
Lohmanders såser tillverkas i vår fabrik i Albyberg i Haninge kommun.
-
Varför har bägaren fått en annan form?
Vi är mycket stolta över att under 2020 genomfört ett byte av våra bägare för Lohmanders såser. Den nya bägaren har en reducerad mängd plast och exkluderat lock har i snitt ca 15% material reducerats – utan att för den delen påverka såsmängd, hållbarhetstid, smak eller kvalitet.
I genomsnitt motsvarar detta nästan 2 gram mindre plast per bägare vilket gör att vi minskar vår plastförbrukning med över 11 ton per år. Det här är ett viktigt steg framåt i vårt arbete för mer hållbara förpackningar.
-
Varför har ni inte smör i era såser?
Orsaken till att vi inte kan göra en Bearnaisesås som baseras på smör är att den stelnar vid kylskåpsförvaring. Rapsolja håller sig i kylen och garanterar att produkten inte spricker.
-
Varför har ni tillsatser/konserveringsmedel i era produkter?
Foodmark använder enbart godkända tillsatser/konserveringsmedel. De konserveringsmedel som används har betydelse för produkten. Vi gör kontinuerligt översyn av våra recept för att reducera halten tillsatser/konserveringsmedel så mycket som är möjligt utan att försämra produktsäkerhet och aptitlighet.